
Gebreken en non-conformiteit bij de aankoop van een paard
25 maart 2025
Het belang en de meerwaarde van algemene voorwaarden
10 april 2025De 5 belangrijkste tips voor incasso van jouw facturen: wat als jouw facturen niet worden betaald?
Elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een wederpartij die niet betaalt. Vervelend én frustrerend, want onbetaalde facturen brengen uw liquiditeit in gevaar. In deze blog zetten we 5 tips voor incasso op een rij die je als ondernemer moet weten over incasso’s – en hoe een advocatenkantoor hierbij het verschil kan maken.
1. Wacht niet te lang met handelen
Het is begrijpelijk dat je een wederpartij niet direct wilt afschrikken of de zakelijke relatie niet wilt beschadigen. Toch zien wij in de praktijk vaak dat ondernemers te lang wachten met actie ondernemen. Tijd werkt in het nadeel van de schuldeiser. Naarmate de tijd verstrijkt, neemt de kans af dat je jouw geld nog ontvangt – zeker als je debiteur ook andere schulden heeft.
Ons advies: stuur na het verstrijken van de betalingstermijn tijdig een betalingsherinnering en vervolgens een aanmaning. Blijft betaling alsnog uit binnen de gestelde termijn? Schakel dan direct juridische hulp in.
2. Zorg voor een goede onderbouwing al voordat sprake is van een incasso
Een sterk incassodossier begint met een goede administratie. Het kan namelijk zijn dat jouw wederpartij de vordering zal betwisten. Als schuldeiser moet je kunnen aantonen dat de vordering terecht is. Denk hierbij aan:
- De originele factuur;
- De onderliggende overeenkomst of opdrachtbevestiging;
- Eventuele algemene voorwaarden;
- Correspondentie met de klant (zoals e-mails waarin de opdracht is bevestigd of waarin uitstel van betaling wordt gevraagd).
Wanneer deze stukken op orde zijn, sta je een stuk sterker – zowel in het minnelijk traject als in een eventuele gerechtelijke procedure.
3. Je hoeft bij een incasso niet direct in een procedure bij de rechtbank verzeild te raken
Veel ondernemers vrezen een directe gang naar de rechter, hoge kosten of juridische rompslomp. In de praktijk blijkt daarentegen dat het grootste deel van de vorderingen al in het minnelijke traject kan worden geïncasseerd. Als jij je vordering aan ons ter incasso geeft, nemen wij namens jou contact op met debiteur. Dit doen we meestal via een formele brief waarin we een laatste termijn stellen en de gevolgen van wanbetaling uiteenzetten.
Een brief van een advocaat maakt vaak méér indruk dan een standaard aanmaning of een ‘gewoon’ incassobureau. Het zet druk, zonder direct naar de rechter te stappen. Bovendien blijft de zakelijke relatie in veel gevallen intact, doordat we professioneel en oplossingsgericht te werk gaan.
4. Gang naar de rechter
Betaalt jouw debiteur na herhaalde verzoeken en sommatie nog steeds niet, dan kan een gerechtelijke procedure een optie zijn. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden, zoals:
- Een dagvaardingprocedure bij de rechtbank;
- Conservatoir beslag op goederen of bankrekeningen;
- Een faillissementsaanvraag.
Een advocaat is in deze fase in de meeste gevallen niet alleen verplicht, maar ook van grote meerwaarde. Wij helpen bij het bepalen van de juiste strategie, schatten de slagingskans in en zorgen voor een juridisch correcte afhandeling. We maken de vertaalslag voor jou van de feiten en omstandigheden naar het juridisch jargon, en omgekeerd.
5. Voorkomen is beter dan incasseren
Een open deur maar niet minder belangrijk: voorkomen is beter dan genezen. Hoewel je niet elk risico kunt uitsluiten, kun je veel problemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen:
- Gebruik algemene voorwaarden Laat jouw algemene voorwaarden opstellen of controleren;
- Zorg dat uw facturen duidelijke betaaltermijnen en verwijzingen bevatten;
- Hanteer een strak debiteurenbeheer – wacht niet tot ‘volgende maand’;
- Screen nieuwe klanten indien mogelijk op kredietwaardigheid.
- Met duidelijke afspraken en een goed juridisch fundament voorkomt u dat betalingsproblemen uitmonden in juridische trajecten.
Meer weten?
Wil je meer weten over incasso van jouw facturen of heb je specifieke vragen over jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.