dreigend faillissement
Wat te doen bij dreigend faillissement? Tips voor ondernemers
28 april 2025
Wet opheffing verpandingsverboden
Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen
19 mei 2025
dreigend faillissement
Wat te doen bij dreigend faillissement? Tips voor ondernemers
28 april 2025
Wet opheffing verpandingsverboden
Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen
19 mei 2025
pensionstallingsovereenkomst: tips & tricks

De pensionstallingsovereenkomst: tips en tricks.

Het houden van paarden is een intensieve verantwoordelijkheid. Veel paardeneigenaren kiezen ervoor om hun dier onder te brengen bij een pensionstal, waar zowel zij als hun paard kunnen genieten van comfort, veiligheid en goede zorg. Of je nu op zoek bent naar een geschikte stalling voor je paard, of als stalhouder zeker wilt zijn van duidelijke en correcte afspraken, een goed doordachte pensionstallingsovereenkomst is essentieel!

Wat biedt een pensionstal aan?

Als pensionstal bied je stalling aan tegen betaling aan eigenaren van paarde. In de regel wordt het volgende door een pensionstal verzorgt:

  • Voer van het paard;
  • Verschonen van de stalbox;
  • Het verplaatsen van paarden van – en naar de wei;
  • Toegang tot faciliteiten zoals een binnen- en/of buitenrijbaan;
  • Gebruik van een zadelkamer of opbergruimte voor persoonlijke spullen van de eigenaar;
  • Basiscontrole van de gezondheid van het paard (bijvoorbeeld checken op verwondingen of ziekte).

In sommige gevallen wordt het paard tegen betaling getraind door de stalhouder of een werknemer van de stal. De stal of manege kwalificeert dan als bedrijfsmatig gebruiker van het paard.

Welke verplichtingen heeft de pensionstal?

Een pensionstal of een stalhouder heeft ook bepaalde verplichtingen tegenover de eigenaar van het paard:

  1. Ten eerste heeft de pensionstal een zorgplicht. Dat betekent dat de pensionstal verplicht is om het paard goed te verzorgen en tijdig de eigenaar te informeren als het paard ziek is en in bepaalde gevallen zal de pensionstal de veearts moeten inschakelen.
  2. Ten tweede moet de pensionstal goed worden onderhouden en er mogen geen gevaarlijke situaties voor paard en eigenaar zijn.

De zorgplicht is een vaag begrip, ook in de rechtspraak, waardoor het verstandig is om hier heldere afspraken over te maken in een pensionstallingsovereenkomst. Deze pensionstallingsovereenkomst is altijd maatwerk omdat iedere pensionstal anders is ingericht en er andere afspraken moeten worden gemaakt die aansluiten op de feitelijke handelswijze van de pensionstal.

Wie is aansprakelijk als het paard schade veroorzaakt?

Een paard kan schade veroorzaken aan personen, goederen of andere dieren. Een paard is nu eenmaal een levend wezen en niet altijd even berekenbaar omdat het vluchtdieren zijn. Een ongeluk kan dus in een klein hoekje zitten. In beginsel ben jij als eigenaar van het paard aansprakelijk als jouw paard schade berokkend aan een derde of aan de goederen van een ander. Afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt kan dit anders zijn als jouw paard ook door een bedrijfsmatig gebruiker wordt ingezet, bijvoorbeeld tijdens manegelessen van de pensionstal of omdat jouw paard door een stalhouder wordt getraind. 

Wat moet je in een pensioncontract opnemen?

Een goed opgestelde pensionstallingsovereenkomst voorkomt niet alleen juridische problemen, maar biedt ook duidelijkheid voor beide partijen. Het schept vertrouwen en helpt bij het soepel laten verlopen van de samenwerking. Door vooraf duidelijke afspraken vast te leggen in een pensioncontract of een pensionstallingsovereenkomst, kun je veel misverstanden en conflicten voorkomen.

In een pensionstallingsovereenkomst kun je bijvoorbeeld het volgende vastleggen:

  • Aansprakelijkheid voor schade: er kan worden opgenomen dat de eigenaar van het paard zelf verantwoordelijk en aansprakelijk is voor eventuele schade die hun paard veroorzaakt. Verder is het voor beide contractspartijen verstandig om in het contract de aansprakelijkheid te beperken tot het bedrag dat wordt gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Dit biedt extra zekerheid mocht er onverhoopt toch iets misgaan.
  • Naleven huisregels: Daarnaast kun je opnemen dat eigenaren van paarden verplicht zijn om zich te houden aan de huisregels van de stalling.
  • Afspraken over verzekeringen: verder is het mogelijk om afspraken te maken over de verzekering. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat eigenaar hun paard moeten verzekeren tegen risico’s zoals brand, diefstal en andere schade zoals schade aan de goederen van anderen.
  • Duur en opzegtermijn: ten slotte is het raadzaam om de wenselijke duur van het pensioncontract en de opzegtermijn op te nemen in het contract.

Vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten!

Kunnen wij jou helpen met het beoordelen of opstellen van een pensionstallingsovereenkomst of heb je andere vragen met betrekking tot Hippisch recht? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.