pensionstallingsovereenkomst: tips & tricks
De pensionstallingsovereenkomst: tips en tricks
16 mei 2025
pensionstallingsovereenkomst: tips & tricks
De pensionstallingsovereenkomst: tips en tricks
16 mei 2025
Wet opheffing verpandingsverboden

Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen

Op 4 maart 2025 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet opheffing verpandingsverboden. Deze wet is bedoeld om de ongelijke concurrentiepositie ten opzichte van omliggende landen te verkleinen en de financieringsmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) te vergroten.

Bestaande wetgeving: uitsluiting overdraagbaarheid en verpandbaarheid

Tot nu toe maakte de wet- en regelgeving het mogelijk om in contracten de overdraagbaarheid en/of verpandbaarheid van vorderingen uit te sluiten. In de praktijk komen zulke uitsluitingsbedingen veel voor. Dit vormt een obstakel voor MKB-ondernemers én financiers, zoals banken en factoringmaatschappijen, omdat het de financierbaarheid beperkt.


In landen als Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn dergelijke uitsluitingsbedingen al verboden. De nieuwe wet zorgt ervoor dat Nederlandse ondernemers niet langer in het nadeel zijn ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten.

Wat verandert er door de Wet opheffing verpandingsverboden?

De Wet opheffing verpandingsverboden treedt op 1 juli 2025 in werking. Vanaf die datum zijn contractuele bedingen die de overdraagbaarheid of verpandbaarheid van vorderingen beperken of uitsluiten nietig, mits het gaat om zakelijke relaties. Dit betekent dat zulke clausules juridisch geen effect meer hebben.


Deze wijziging is vooral gunstig voor het MKB, dat in de praktijk vaak belemmerd wordt door zulke bepalingen bij het aantrekken van financiering.
Let op: een beperkt aantal soorten zakelijke vorderingen is uitgezonderd van deze regeling. Deze uitzonderingen zijn vastgelegd in het nieuwe artikel 3:83 lid 4 BW en betreffen onder andere:

  • Vorderingen op betaal- of spaarrekeningen;
  • Gesyndiceerde leningen;
  • Vorderingen op centrale banken;
  • ‘Bestemmingsrekeningen’, zoals G-rekeningen.

Gevolgen voor bestaande contracten

De nietigheid van beperkende bedingen geldt vanaf 1 oktober 2025 ook voor bestaande contracten (zie artikel 85a van de Overgangswet nieuw BW). Ondernemers dienen hiermee rekening te houden bij de beoordeling van lopende contractuele afspraken.

Wat moet je als ondernemer doen?

Let op het volgende:

  • De schuldeiser is verplicht de schuldenaar schriftelijk te informeren over de overdracht of verpanding van de vordering (nieuwe artikelen 3:94 lid 5 BW en 3:239 lid 5 BW).
  • Zolang deze mededeling niet is gedaan, kan de debiteur nog bevrijdend betalen aan de oorspronkelijke crediteur.
  • De mededelingsplicht geldt niet voor de hiervoor genoemde uitzonderingsgevallen (artikel 3:83 lid 4 BW).

Wat betekent dit concreet voor jouw onderneming?

  • De wet vergroot de financieringsmogelijkheden voor het MKB, onder andere via banken en factoringmaatschappijen.
  • Bestaande contracten met uitsluitingsbedingen worden per 1 oktober 2025 ongeldig: houd dus rekening met deze overgangsperiode.
  • Informeer je debiteuren tijdig over een overdracht of verpanding van vorderingen om rechtszekerheid te waarborgen.

Vragen over het verpandingsverbod?

Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.