webshop
Webshop zonder zorgen? Voldoe aan de Nederlandse wet
16 april 2025
Vaststellingsovereenkomst
Vaststellingsovereenkomst in B2B-contracten
24 april 2025
webshop
Webshop zonder zorgen? Voldoe aan de Nederlandse wet
16 april 2025
Vaststellingsovereenkomst
Vaststellingsovereenkomst in B2B-contracten
24 april 2025
Europees betalingsbevel

Het Europees Betalingsbevel: snel en effectief incasseren over de grens

Steeds meer ondernemers doen zaken over de grens. Helaas hoort daar soms ook bij dat een factuur onbetaald blijft. Wanneer de debiteur zich in een andere EU-lidstaat bevindt, kan het innen van een openstaande vordering ingewikkeld lijken. Gelukkig bestaat er een efficiënte, goedkope en snelle procedure om jouw factuur te verhalen: het Europees Betalingsbevel.
Deze procedure maakt het mogelijk om onbetwiste geldvorderingen tussen partijen in verschillende EU-landen relatief eenvoudig te incasseren. Onbetwist wil zeggen dat de debiteur de vordering niet aanvecht en dat er geen sprake is van een inhoudelijk geschil, de betaling blijft simpelweg uit. In plaats van een kostbare en tijdrovende gerechtelijke procedure in het buitenland te starten, kan de schuldeiser met het Europees Betalingsbevel via een gestandaardiseerd formulier actie ondernemen.

 
Een belangrijk uitgangspunt is dat de vordering grensoverschrijdend moet zijn: de schuldeiser en de debiteur zijn gevestigd in verschillende lidstaten van de Europese Unie. Daarbij geldt dat het Europees Betalingsbevel in de hele EU geldig is, met uitzondering van Denemarken.
De procedure begint met het invullen van Formulier A, dat onderdeel is van de Europese Verordening 1896/2006. Dit formulier is beschikbaar in alle officiële EU-talen en kan via het online portaal van de Europese Commissie worden gedownload en ingevuld.
Op het moment dat de rechtbank het formulier ontvangt, beoordeelt zij of de aanvraag aan de formele voorwaarden voldoet. De rechter kijkt dus niet naar de inhoud van het geschil, maar toetst alleen of het verzoek correct en volledig is. Als dat het geval is, wordt het betalingsbevel afgegeven en aan de debiteur betekend.


Vanaf het moment dat debiteur het betalingsbevel ontvangt heeft de debiteur dertig dagen om verweer te voeren. Hij hoeft daarbij nog niet uit te leggen waarom hij het oneens is met de vordering; het volstaat dat hij aangeeft dat hij de vordering betwist. Zodra verweer is ingesteld, stopt de EBB-procedure en gaat eventueel een reguliere gerechtelijke procedure van start. Eventuele verdere stappen zullen dan via de gewone civiele rechter moeten verlopen en dat is mogelijk in het buitenland.


Maar als de debiteur geen verzet aantekent, dan wordt het Europees Betalingsbevel uitvoerbaar zodat verdere maatregelen kunnen worden getroffen waaronder beslag- en executiemaatregelen. Denk aan beslaglegging op buitenlandse bankrekeningen, loon of andere vermogensbestanddelen van de debiteur.

De voordelen op een rij

De Europees Betalingsbevelprocedure is een snelle, goedkope en efficiënte procedure om geldvorderingen op buitenlandse debiteuren te verhalen. Daarmee worden veel kosten en moeite bespaard. Bovendien is het proces grotendeels schriftelijk en gestandaardiseerd. Geen zittingen, geen vertalingen van stukken (tenzij de debiteur daarom vraagt), en een korte doorlooptijd. Voor ondernemers en organisaties die regelmatig grensoverschrijdende vorderingen hebben, is het Europees Betalingsbevel dan ook een uiterst nuttig instrument.
Meer weten over de tarieven die wij hanteren voor een Europees Betalingsbevel? Neem dan een kijkje op onze tarievenpagina.

Maar let op: er zijn ook beperkingen

Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Het EBB is alleen geschikt voor onbetwiste vorderingen. Zodra de debiteur bezwaar maakt, eindigt de procedure automatisch. Dat betekent dat u alsnog via de gewone civiele rechter verder moet — vaak in het land van de debiteur.
Daarbij komt dat het formulier strikt moet worden ingevuld. Fouten of onvolledigheden kunnen leiden tot vertraging of afwijzing. Bovendien moet het bevel betekend worden in een taal die de debiteur begrijpt. Is dat niet het geval, dan kan hij de betekening weigeren, wat opnieuw leidt tot vertraging.


Een ander nadeel is dat de rechter de vordering niet inhoudelijk toetst. In theorie zou een schuldeiser dus een onterechte vordering kunnen indienen — tenzij de debiteur bezwaar maakt. Voor consumenten geldt bovendien dat vaak alleen de rechter in hun eigen land bevoegd is.


Ten slotte is het zo dat, hoewel het bevel in de hele EU uitvoerbaar is, de daadwerkelijke tenuitvoerlegging afhankelijk is van het nationale recht van het land waar het beslag wordt gelegd. Dit kan tot praktische verschillen leiden in effectiviteit en snelheid van handhaving. Het is dan ook handig om samen te werken met een procesadvocaat in het land waar het Europees Betalingsbevel ten uitvoer moet worden gelegd. Wij hebben ervaring met procesadvocaten in verschillende landen.

Alternatief: Small Claims Procedure

Word jouw vordering betwist? Mogelijk kun je dan wel via de vereenvoudigde Small Claims Procedure jouw vordering verhalen.

Hulp nodig bij het aanvragen?

Het Europees Betalingsbevel is een krachtig incassomiddel, mits goed ingezet. Ons advocatenkantoor heeft ruime ervaring met deze procedure en weet waar de valkuilen liggen. Wij begeleiden u van het opstellen van het verzoek tot en met de tenuitvoerlegging in Nederland en/of het buitenland. Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.