Vaststellingsovereenkomst
Vaststellingsovereenkomst in B2B-contracten
24 april 2025
Vaststellingsovereenkomst
Vaststellingsovereenkomst in B2B-contracten
24 april 2025
dreigend faillissement

Wat te doen bij dreigend faillissement? Tips voor ondernemers

Als ondernemer zit je er meestal middenin voordat je het doorhebt: stijgende kosten, dalende inkomsten, klanten die niet (op tijd) betalen, en dan ineens… rekeningen die blijven liggen. Dreigend faillissement voelt als een vloedgolf die je probeert tegen te houden met een emmer. Maar juist dan is het van belang om niet stil te vallen. In deze blog geven we tips om grip te houden – en misschien zelfs om te keren wat onvermijdelijk lijkt.

1. Herken het op tijd

Vaak voelt het alsof je nog nét even moet volhouden. De grote opdracht die alles zal goedmaken, de financiering die eraan zit te komen, of de klant die “binnenkort betaalt”. Toch begint herstel bij eerlijkheid. Zodra je merkt dat je structureel achterloopt met betalingen, je liquiditeit onder druk staat en je afhankelijk wordt van uitstel of goedkeuring van anderen, is het tijd om in actie te komen.

De kunst is om eerlijk naar je cijfers te kijken, je positie te analyseren en hulp te durven vragen. Want een faillissement komt meestal niet uit de lucht vallen – en dat betekent dat je er ook vóór kunt zitten.

2. Zoek het gesprek op: juist met schuldeisers

Als het water aan je lippen staat, is het verleidelijk om schuldeisers te ontwijken. Toch kan juist een open gesprek verrassend veel ruimte geven. Veel leveranciers, verhuurders of financiers hebben er baat bij dat jij blijft bestaan. Samen een betalingsregeling treffen of tijdelijke afspraken maken is vaak beter dan een onbetaalde vordering na faillissement.

Let er hierbij goed op dat je álle schuldeisers gelijk behandelt. Het bevoordelen van de één boven de ander – bijvoorbeeld door selectieve betalingen te doen – kan later gezien worden als ‘paulianeus handelen’. Dit kan niet alleen het vertrouwen schaden, maar ook leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid voor jou als bestuurder. Transparantie en gelijke behandeling zijn dus cruciale uitgangspunten in deze fase.

3. Kijk uit voor bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder van een BV of NV loop je onder bepaalde omstandigheden het risico op persoonlijke aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld als je nieuwe verplichtingen aangaat terwijl je weet dat die niet meer nagekomen kunnen worden. Of als je belangrijke financiële verplichtingen, zoals het deponeren van de jaarrekening, laat liggen.

In deze fase is het belangrijk om je administratie op orde te hebben, zakelijke beslissingen goed te onderbouwen en jezelf juridisch te laten adviseren. Juist nu telt wat je documenteert.

4. Onderzoek de alternatieven

Een faillissement is zelden de enige weg. Afhankelijk van de situatie zijn er meerdere routes mogelijk. Zo biedt de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) een krachtige optie om schulden te herstructureren, ook als niet alle schuldeisers meewerken. Voor ondernemers met een levensvatbare kern, maar een te zware schuldenlast, kan dit een reddingsboei zijn.

Ook surseance van betaling kan tijdelijk lucht geven, al is dat in de praktijk vaak slechts uitstel. Soms kan een herstructurering – met hulp van juristen en financieel adviseurs – leiden tot een afgeslankt, gezonder bedrijf. En als er geen uitweg meer is, dan is zelfs een gecontroleerde faillissementsaanvraag beter dan afwachten tot de deurwaarder het initiatief neemt.

5. Laat je adviseren door professionals

In elke fase van financiële nood is het inschakelen van juridisch advies geen luxe, maar noodzaak. Niet alleen om je rechten te beschermen, maar ook om strategisch te kunnen denken. Waar kun je nog tijd winnen? Welke route heeft de grootste kans van slagen? Hoe voorkom je dat je persoonlijk wordt meegesleurd?

Een goede advocaat helpt niet alleen bij het indienen van een verzoekschrift, maar denkt ook mee over onderhandelingen, doorstartopties of het inzetten van de WHOA.

Conclusie

Faillissement is niet altijd te voorkomen – maar passiviteit maakt het alleen maar erger. Juist door tijdig te handelen, kun je als ondernemer het verschil maken tussen totale ondergang en een nieuwe kans. Het vraagt moed, helderheid en professionele begeleiding, maar het is absoluut de moeite waard.

Sta je op een kantelpunt?  Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding.